Kayısı Çekirdeğinde Hidrosiyanik Asit Limiti | Avrupa Birliği

Bu yazıyı paylaş:
Kayısı Çekirdeği Hidrosiyanik Asit Limiti

Avrupa Birliği Komisyonu, 7 Temmuz 2017 tarihinde yayınladığı regülasyon ile, kayısı çekirdeğinde Hidrosiyanik Asit (Hidrojen Siyanür) limitini belirledi. (EU) 2017/1237 no.lu bu regülasyon, Gıda Bulaşanları ile ilgili regülasyonun (1881/2006 ) 8.3 no.lu bölümünü düzenliyor. Bu yazıda, kayısı çekirdeğinde hidrojen siyanürün yasal sınırını bulabilirsiniz.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) Gıda Zincirindeki Bulaşanlar (CONTAM) Bilimsel Paneli, ham kayısı çekirdeklerinde ve çiğ kayısı çekirdeklerinden elde edilen ürünlerde siyanojenik glikozitlerin varlığı ile ilgili akut sağlık riskleri hakkında bilimsel bir görüş benimsemiştir.

Amigdalin, işlenmemiş kayısı çekirdeklerinde bulunan başlıca siyanojenik glikozittir ve çiğnenerek hidrosiyanik aside (siyanür) (HCN) indirgenir. Hidrosiyanik asit (siyanür) insanlar için oldukça zehirlidir. İşlenmemiş bütün, öğütülmüş, kıyılmış, doğranmış kayısı çekirdeklerinde siyanojenik glikozitlerin varlığı ile ilişkili riskleri değerlendirmek için Contam Panel tarafından akut referans dozu türetilmiştir. İşlenmemiş kayısı çekirdeklerinde rapor edilen siyanojenik glikozit seviyeleri dikkate alındığında, akut referans dozu, yalnızca çok az sayıda işlenmemiş kayısı çekirdeğinin tüketilmesiyle aşılacaktır.

Kayısı Çekirdeğinde Hidrosiyanik Asit Limiti

Hidrosiyank asit (Hydrocyanic acid) yasal sınırı aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. (Siyanojenik glikozitlere (cyanogenic glycosides) bağlı Hidrosiyank asit dahil)

NoGıdaMaksimum Limit (mg/kg) (ppm)
8.3.1.Kayısı Çekirdeği
(Son tüketici için piyasaya arz edilen, İşlenmemiş bütün, toz, öğütülmüş veya kıyılmış)
20,0

Hidrosiyanik Asit (Hidrojen Siyanür) Hangi Gıdalarda Var?

Kayısı çekirdeğinde Hidrosiyanik Asit varlığına yönelik yasal limitlerle belirlenmiş durumda. Bununla beraber, henüz yasal limiti bulunmayan ancak çeşitli araştırmalarda, çekirdeğinde doğal olarak Hidrosiyanik Asit içerdiği tespit edilen başka gıdalar da mevcuttur. Bunlardan en önemlileri aşağıda belirtilmiştir:

  • Badem
  • Kiraz
  • Erik
  • Şeftali
  • Keten tohumu

Kaynaklar

Bu yazıyı paylaş:

Bir Yorum Yazın