Enerji İçecekleri | Yasal Şartlar ve Etiketleme Gereklilikleri

Bu yazıyı paylaş:
Enerji İçecekleri Yasal Şartlar ve Etiketleme Gereklilikleri

Enerji içecekleri, içerdiği enerji verici ve uyarıcı maddeler ile tüketicide uyarıcı etki gösteren içeceklerin genel adıdır. Enerji içecekleri ile ilgili yasal konular, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı Enerji İçecekleri Tebliği’nde belirtilmektedir. Aşağıda, bu yasal gereklilikler ve etiketleme kuralları ile ilgili bazı detayları bulabilirsiniz.

Enerji İçeceği Nedir?

Enerji içeceği, kafein içeren, taurin, glukoronolakton, inositol, karbonhidrat, aminoasitler, vitaminler, mineraller ve diğer gıda ve bileşenlerini içerebilen, aromalandırılmış alkolsüz içeceklerin genel adıdır.

Enerji İçeceğinde Kısıtlı Maddeler

Aşağıdaki tabloda, bazı maddelerin (kafein, inositol, glukoronolakton, taurin) enerji içeceği içinde bulunabilecek en fazla oranı belirtilmiştir. (miligram / litre)

İçerikOran (En fazla) (mg/L)
Kafein150
İnositol100
Glukoronolakton20
Taurin800

Enerji içeceğine bileşen olarak etil alkol ilave edilmez. Bileşenlerde doğal olarak bulunabilen, üretim aşamasında oluşabilen ve son ürüne taşınan etil alkol miktarı en fazla 3,0 g/L olur.

Enerji İçeceği Etiketinde Zorunlu İbareler

Enerji içeceklerinin, etiket bilgilerinde (kutu üzerinde veya ürüne yapıştırılan etikettte), zorunlu etiket bilgilerine ilave olarak aşağıdaki bilgilerin bulunması da zorunludur:

Zorunlu İfade
Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir.
Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diabetikler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez.
Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite öncesinde, sırasında veya sonrasında tüketilmemelidir.
Günlük 500 ml’den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.

“Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir.” ibaresinin yazı yüksekliği en az 3 mm. olmalıdır.

Enerji içeceklerinin etiketinde kafein, taurin, glukoronolakton, inositol, aminoasitlerin miktarı litrede miligram olarak yer almalıdır.

Enerji İçeceği Satışı, Tanıtımı ve Reklamı

Enerji içeceklerinin, satışı, tanıtımı ve reklamı ile ilgili olarak aşağıdaki kurallar geçerlidir:

  • Enerji içecekleri, spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde piyasaya arz edilmez ve reklamı yapılmaz.
  • 18 (on sekiz) yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satışı yapılmaz.
  • Enerji içecekleri son tüketiciye ambalaj bütünlüğü korunarak sunulur. Toplu tüketim yerlerinde doğrudan ya da dolaylı olarak enerji içeceği reklam ve tanıtımı yapılamaz.

Kaynaklar

Bu yazıyı paylaş:

Bir Yorum Yazın