Gıda paketlerinde olduğu gibi, ürün ambalajlarında ve etiketlerinde bulunan, ürün ağırlığı veya hacmini gösteren birimin yanında bulunan “e işareti” ne anlama geliyor? Aşağıdaki yazımızda, “e” sembolü ile ilgili yasal şartları ve gereklilikleri bulabilir, hangi kurallar dahilinde ambalaj üzerinde kullanılabileceğini öğrenebilirsiniz.
E İşareti
℮ İşaretinin Yasalardaki Yeri
℮ işareti ile ilgili kurallar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan “Hazır Ambalajlı Mamullerin Ağırlık ve Hacim Esasına Göre Net Miktar Tespitine Dair Yönetmelik (76/211/AT)”te belirtilmektedir. Bu yönetmeliğin Avrupa Birliği’ndeki karşılğı, 76/211/EEC sayılı regülasyondur. İşareti kullanmak, ürünlerin bu yönetmelik şartlarına uygunluğunun bir teyididir.
Yönetmelik, ağırlıkları 5 gram ile 10 kg (veya hacim ise litre) arasında olan paketlenmiş ürünleri kapsar. Bu aralıktaki paketlenmiş ürünler, ağırlık (veya hacim) olarak yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır. Yönetmelik, gıda ürünlerinin yanında, ağırlık veya hacim ile satılan paketlenmiş ürünleri de kapsar. Örneğin, kozmetik ürünler, diş macunu, temizlik malzemeleri, deterjan vb.
e İşareti Zorunlu mu?
Yönetmelikte, “Madde 6 (1) BuYönetmelik hükümlerine uygun olan hazır ambalajlara, “℮” işareti yerleştirilebilir.” şeklinde geçer. Dolayısı ile kullanmak zorunlu değil, yönetmelik şartlarına uyulduğunu teyit eden bir işarettir. İşaret kullanılsa da kullanılmasa da yönetmelik kurallarına uymak zaruridir. Aşağıdaki bölümlerde detaylar belirtilmiştir.
“E” İşareti Font Nedir?
“℮” işareti harfsel bir simgedir. Uygun bir font kullanılabilir. Klavye kısa yolu ALT+8494 Örneğin, bir Word dosyası içinde ALT tuşuna basılı tutarak 8494 basıp bıraktığınızda bu karakter çıkar. “Simge Ekle” olarak da bulabilirsiniz.
Buradan da kopyalayabilirsiniz: ℮
Miktar ve “e” İşaretinin Yazı Büyüklüğü
Ambalajların üzerindeki yazılar ve işaretler silinmeyecek, açıkça okunabilecek ve iyi görünebilecek şekilde yazılmak zorundadır. Ürünlerin ambalajında, miktar ve birimlerin yazı büyüklüğü, en az tabloda belirtilen boyutta olmalıdır.
Paket Ağırlığı Kuralları
Ürünlerin dolum miktarında izin verilen eksik dolum miktarları
Paketli ürünlerin ağırlık (veya hacim) toleransları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Bazı gramaj aralıklarında yüzde (%) ile, bazı aralıklarda ise miktar (gram veya mililitre) ile tolerans verilmiştir. Örneğin; 150 g.lık bir ürünün en az gramaj toleransı %4,5 iken, 250 g.lık bir ürününki 9 gramdır.
Genel Kurallar
Yukarıdaki tablo dikkate alınarak, bir parti ürünün paket ağırlığı açısından uygun olup olmadığı, aşağıdaki 3 kriterin durumuna göre belirlenir.
- Parti bazında, paket ağırlıklarının ortalaması nominal ağırlıktan (paket üzerinde belirtilen değerden) daha az olamaz.
- Parti bazında, aşağıda gösterilen parti büyüklüğüne göre numune alma planında verilen kabul kriterlerine uygun olmalıdır.
- Tabloda verilen negatif toleransın 2 katından daha fazla eksik dolumlu ürün bulunamaz. Örneğin, 400 g.lık bir üründe, %6’dan daha fazla oranda eksik dolum yapılmış hiç ürün olmamalıdır.
Numune alma planı ve kabul kriteri (tahribatsız kontrol)
Yukarıdaki tabloyu inceleyelim…
Tabloda, parti büyüklüğüne göre, alınması gereken örnek adedi gösteriliyor. Önce 1. sırada gösterilen adet kadar numune alınır. Toleransların altında gelen ürün sayısı belirlenir. Eğer bu sayı, kabul kriteri olarak gösterilen sayıya eşit veya altında ise parti kabul edilir. Hatalı ürün adedi, ret kriteri olarak belirtilen sayıya eşit veya üzerinde ise parti reddedilir.
Eğer ilk örneklemede, hatalı ürün sayısı, kabul ve ret kriteri olarak belirtilen sayıların arasında ise, 2. örneklemeye geçilir.
2. örneklemede de aynı miktarda örnek alınır. Her iki örneklemede ortaya çıkan toplam hatalı ürün sayısı tablo ile kıyaslanır. Buna göre kabul veya ret kararı verilir.
Örnek
Aşağıda, parti büyüklüğü 5000 adet olan bir üretim için, ağırlık kontrolünde kabul veya ret kararı şematik olarak gösterilmiştir.
Merhaba Gürşah Bey,
1 palet içinde 100 adet, 750 g net e işareti olan ürün olsun diyelim. 750 g artı paket ağırlığı 40 g toplam 810 g olan bir ürün paketi ± 15 g tolerans değerinde olan ürünün gramajı 795 g ile 825 g arasında olabilir mi? Tüm koli içinde bu aralıkta olabilir mi? Teşekkür ederim.
Merhaba,
Konuyu sadece net gramaj üzerinden değerlendirin.
750 g bir ürün için eksik dolum toleransı 15 gramdır.
Parti bazında ortalama gramaj 750 g ve üzerinde olmalıdır.
Merhabalar, e işareti yazılması zorunluluğu yok ancak e işareti yazıldığında bunu desteklemek için dolum yapılan noktada her bir birim ambalajın ağırlığının kayıt altında olması mı gerekiyor?
Merhaba. Tek etiket, sarma etiket kullanan dairesel cam veya plastik ambalajlarda gramaj bilgisi rafta duruşuna göre ön kısımda olmak zorundamıdır. Yan barkod kısmında olabilirmi. Birde ürün gramajına göre gramaj bilgi puntosu en az nedir.
Merhaba, sabun gibi zamanla gramajı azalan ürünlerde, ilk paketleme anında bu kriterleri karşılamak yeterli midir? Yoksa son kullanım tarihine kadar karşılamalı mıdır? Bu durumu açıklayan resmi bir doküman var mıdır?
Teşekkürler
peynir ambalajında net ağırlık ve süzme ağırlık veriyoruz hangisinde e kullanmalıyız?
e kodunu alım şartları nelerdir. herhangi bir kuruma başvuru yada evrak işleri var mıdır?
Merhaba,
Hayır öyle bir alım/başvuru vb. durum söz konusu değil. Sadece ambalajınıza basıyorsunuz, o kadar.
Kolay gelsin.
merhaba gürşah hocam net 1000 g ürün için bu şekilde mi yazmamız gerekiyor veya net 1 kg seklindemi yazmamız gerekiyor bir de sonuna e işareti koymak zorunlumu bilgi verirseniz sevinirim.
Merhaba,
e işareti zorunlu değil.
1 kg veya 1000 g şeklide istediğiniz gibi yazabilirsiniz.
“Net” olarak belirtmeseniz de olabilir, yazılan ağırlık, net ağırlığı ifade eder.
Kolay gelsin.
Konu dışı bir sorum olacaktı ama bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.Zeytin üretimi yapan bir işletme nin zeytin ambalajı nın kapağına ürt tarihi tett tarihi parti numarası,kalibre bilgisi yazıyor, bu bilgileri inkjet sistemiyle yapıyor,işletme isterse kaşe tarzı bir şey ile veya bilgisayar çıktısı tarzında bir çıktı alıp etiket olarak yapıştırabilir mi?Bu konu ile ilgili mevzuat ta bilgiye ulaşamadım.
Merhaba,
Evet belirttiğiniz şekillerde de olabilir. Etiket ile basılıyorsa etiketin kolaylıkla ayrılmayacak şekilde olmasına dikkat etmekte fayda var. Kolay gelsin.
Gürşah Hocam merhaba,
℮ işaretinin yeri ile ilgili olarak gramajın sonunda mı yoksa başında mı olması gerekir. Böyle bağlayıcı bir kural var mı ?
( e 150 g ya da 150 g e şeklinde )
Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba, bununla ilgili net bir kural yok, her iki şekilde de olabilir.
Kolay gelsin.
Aslında farketmez ama görünüş itibari ile sonunda olması daha şık fakat diyelim ki siz gramaj bilgisini inject ile kendiniz atacaksınız ambalajın önüne ambalajın arka kısmında da kendisinden baskılı e ibaresi var ayriyetten e ibaresi atmanıza gerek yok herhangi bit yerde e ibaresi varsa sorun yoktur 🤗
Merhaba, evet doğru ancak gramaj bilgisi ve e işaretinin aynı görüş alanı içerisinde olması bekleniyor. Yönetmeliğin ek bölümünde belirtilmiş.
çok yararlı bilgiler teşekkür ederim.
Teşekkürler bununla ilgili sunum yapacaktım tam istediğim bilgiler
Kesinlikle çok yardımcı oldu. Teşekkürler.
Tam aradığım bilgilere ulaştım. Teşekkür ederim.