
BRC Gıda Güvenliği Standardı, 8. yeni versiyonunda, alt maddeleri ile birlikte toplam 302 tane gereklilik içeren oldukça detaylı bir standart. 9 ana bölümden meydana gelen standardın, 8. ve 9. bölümleri yeni eklenmekle birlikte, aslında yabancısı olduğumuz konular değil.
Bölüm 8, daha önce standardın çeşitli maddelerinde geçen “Yüksek risk / Yüksek Dikkat” alanları ile ilgili gerekliliklerin bir araya toplanmasından oluşuyor.
Bölüm 9, “Ticari Ürünler” bölümü ise daha önce ayrı bir modül olarak sunulmaktaydı.
NOT: BRCGS Gıda Güvenliği Standardı Versiyon 9’u inceleyiniz: https://www.gursahakman.com/brc-gida-versiyon-9/
Yeni versiyonda kaç değişiklik var?
BRC Gıda standardının bütününe baktığımıza, toplam 302 maddenin 43 tanesi yeni. (Yarıya yakını Bölüm 8 ve 9’dan geliyor). 26 maddede değişiklik ve ilaveler var. 21 maddede ise küçük düzeltmeler mevcut. (Kelime ekleme veya çıkarma gibi çok küçük değişikleri hariç tutuyorum.)
Peki, kitabın tamamından sorumlu muyuz?
Yanıt genellikle HAYIR. Eğer işletmenizde standardın işaret ettiği uygulama bulunmuyorsa, doğal olarak ilgili maddede bir şey yapmanıza gerek yok. (Örneğin, işletmemizde cam ambalaj kullanmıyorsak, bu madde ile ilgili bir yükümlülüğümüz yok.) Bunların neler olabileceğine aşağıda değineceğiz.
302 madde ve bunların 43’ü yeni dedik. Şimdi bunları biraz azaltalım. İşletmemizde şunların olmadığını varsayalım (ki çoğu işletmede bulunmaz):
- Yüksek Risk / Yüksek Dikkat alanları (Bölüm 8)
- Üretimi yapılmayan, sadece ticareti yapılan ürünler (Bölüm 9)
- Evcil hayvan yemleri (Madde 5.8)
Bu durumda, toplam madde sayısı 265‘e, yeni madde sayısı 20‘ye düşmüş oluyor. Aşağıdaki grafikte, ilk 7 bölümdeki madde sayısı ve yeni/değişen madde sayılarını görebilirsiniz.

Biraz daha ileri gidelim. İşletmemizde aşağıdakiler de yok diye varsayalım:
- (3.5.2.3) Tesise canlı hayvan kabulü yok. [YENİ]
- (3.5.4.) Dış kaynaklı bir prosesimiz yok.
- (4.9.4.) Cam ambalaj kullanmıyoruz.
- (4.10.3) Metal dedektör ve X-ray ihtiyacımız yok. (Not: Metal dedektör kullanılmıyor ise gerekçesi dokümante edilmeli.)
- (4.10.4) Magnet kullanmıyoruz.
- (4.10.5) Optik ayırma ekipmanları kullanmıyoruz.
- (4.11.7) Prosesimizde CIP ihtiyacı yok.
- (4.13) Yan ürünlerimizi hayvan yemi olarak satmıyoruz.
- (4.15.4) Kontrollü atmosferde depolama ihtiyacı yok.
- (4.15.5) Dış alanda depolama yapmıyoruz.
- (5.2.5) Ambalaj üzerinde herhangi bir pişirme talimatı yok. [YENİ]
- (5.4.4-6) Ürünle ilgili bir beyanda bulunmuyoruz. (Örneğin, spesifik bir menşei veya yöre, orijin, çeşit gibi)
Evet, bunları da çıkardığımızda, yaklaşık 230 madde ile karşı karşıyayız. Bunların 18 tanesi yeni.
Yeni versiyonun yeni maddeleri…
18 yeni maddeyi sıralayalım, ancak bu yazıda detayına giremeyeceğiz. Bazı maddeler için detaylar ayrı yazılarda belirtilmiştir, inceleyebilirsiniz:
- 1) 1.1.2. Gıda güvenliği kültürünün geliştirilmesi. (Gıda Güvenliği Kültürü ile ilgili yazımızı inceleyiniz: https://www.gursahakman.com/gida-guvenligi-kulturu/ )
- 2) 1.1.6. Gıda güvenliği ile ilgili kaygıların iletilebileceği özel raporlama sistemi
- 3) 1.1.13 BRC Logo kullanımı
- 4) 3.5.2.2. Girdi kabul personeli tarafından doğru girdinin kabul edildiğini sağlayan uygulamalar (paketleme malzemeleri dahil) [Not: En beğendiğim yeni maddelerden biridir. Geçmişte karşılaştığım dertlerden biri olduğu için sanırım. Hammadde spesifikasyonu veya ambalaj baskı bilgisi bir ihtiyaçtan dolayı değişir ama bundan ne tadarikçinin ne de girdi kabul personelinin haberi olur. İyi bir sistem kurmak veya teknolojiyi kullanmak şart! ]
- 5) 3.7.3. Kök neden analizlerinin uygulanması. (Standartta daha önce de detayda geçiyordu. Önemli bir konu, hiç bilginiz yoksa destek almanızı öneririm.)
- 6) 3.9.1. İzlenebilirlik ile ilgili dokümante edilmiş bilgi. (Sistem nasıl çalışır, hangi kayıtlar tutulur, test ederken nelere bakarız…)
Saha standartları ile ilgili değişiklikler buradan başlıyor…
- 7) 4.4.6. (varsa) Üretim alanlarının üzerinden geçen yürüyüş yolları, merdivenler (elevated walkways) ile ilgili gereklilikler
- 8) 4.9.6.1. Girdi ambalajlarından bulaşmaların önlenmesi için uygulamalar
- 9) 4.9.6.2. Kalemler ile ilgili gereklilikler
- 10) 4.11.8.1 Patojenler veya bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar için çevresel kontrollerin tasarımı. (Pathogen Environmental Monitoring. PEM, EPM, veya EM)
- 11) 4.11.8.2. PEM kontrol limitlerinin belirlenmesi, eğilimin izlenmesi
- 12) 4.11.8.3. PEM programının gözden geçirilmesi
- 13) 4.14.7. Zararlılarla mücadeleye kuşların dahil edilmesi (Artık “Pest Control” değil “Pest Management”)
- 14) 5.5.3. Kullanılmayan ambalaj ve etiketlerin yönetimi
- 15) 5.6.2.5. Laboratuvar sonuçlarının önemi, uygunsuz sonuçlar veya eğilimler durumunda hızlı aksiyonların alınması
- 16) 6.1.2. Ekipman ayarlarının, gıda güvenliği açısından kritik olduğu durumlarda, ayarlar sadece eğitimli ve yetkili personel tarafından yapılmalı (Örneğin metal dedektörler, kritik kontrol noktasındaki ekipmanlar…) [Not: 6.2.1. Etiketleme ve Ambalaj kontrolü maddesinde de benzer yönde bir değişiklik var. İncelemenizi öneririm. Inkjet baskı makinalarının ayarları da sadece eğitimli ve yetkili personel tarafından değiştirilebilir. Çok karşılaştığımız bir hata tipi, öyle değil mi? ]
- 17) 6.3.3. Hat üzerindeki otomatik tartım üniteleri (checkweighers) için gereklilikler
- 18) 7.1.5. Etiketleme ve paketleme ile ilgili personelin eğitimi
İyi çalışmalar ve kolaylıklar diliyorum.
Not 1: Yeni ve değişen maddeleri tablo üzerinde görmek isterseniz, aşağıdaki Excel dosyasını indirebilirsiniz. BRC Gıda v8 Değişiklikler.xls (24 kb)
Not 2: BRC Participate veya BRC Bookshop sitelerinden, BRC Food yeni versiyon için sık sorulan sorular dokümanını ücretsiz PDF olarak edinebilirsiniz. Üyelik gerekiyor. Bakınız: https://www.gursahakman.com/brc-bookshop-download/
