BRC (British Retail Consortium) Standartları (yeni adıyla BRC GS), uluslararası olarak tanınan, çeşitli kategorilerde (Gıda, Ambalaj, Lojistik gibi) hazırlanmış, üçüncü taraf sertifikasyon programlarıdır. BRC Global standartları hakkında bilgiye, “BRC Nedir?” yazımızdan ulaşabilirsiniz. BRC belgesi ile ilgili detaylara yazımızın devamında değineceğiz.
BRC Belgesinin Faydaları

BRC belgesini müşteriniz istemiş olabilir veya gönüllü olarak sisteminizi test etmek ve dinamik tutmak istemiş olabilirsiniz. BRC standartları, titizlikle hazırlanmış sıkı standartlardır. Bu sebeple, uygulayan firmalara prestij sağlar. Bu doğrultuda uluslararası ticareti geliştirir.
BRC Belgesi İçin 5 Adım
BRC GS belgesi almak için aşağıdaki 5 adımı gözden geçirmenizi öneriyoruz:
- Öz Değerlendirme
- Sistemin Kurulumu ve Uygulama
- Belgelendirme Kuruluşu İle İletişim
- Denetimin Gerçekleştirilmesi
- Uygunsuzlukların Giderilmesi ve Belgelendirme
1 . Öz Değerlendirme
Öncelikle, standardın şartlarının yerine getirilip getirilemeyeceğine karar verilmesi gerekir. Herhangi bir kalite yönetim sistemi (ISO 9001 gibi) ve BRC Gıda için gıda güveliği yönetim sistemi varsa (ISO 22000, FSSC 22000 gibi) işiniz daha kolaydır. Eğer kurulu bir sisteminiz yoksa mutlaka, tecrübeli personeller veya dış destek almanız gerekir.
- a) Standardı detaylı okuyunuz. BRC Ücretsiz Pdf dosyasına buradan ulaşabilirsiniz: https://www.brcgs.com/store/
- b) Standardın en yeni versiyonu ile ilgili eğitim alınız. Hem standardın uygulanması, hem de standarda göre iç denetimlerin gerçekleştirilebilmesi için eğitimli personellere ihtiyaç var.
- c) BRC maddeleri ile sisteminizdeki uygulamaları karşılaştırarak eksiklikleri listeleyin. Bir aksiyon planı oluşturun.
2. Sistemin Kurulumu ve Uygulama
Mevcut bir sisteminiz varsa, BRC gerekliliklerinin bu sisteme entegre edilmesi en mantıklı yol. Sistemi adım adım planlı bir şekilde kurarken aynı zamanda işletmek de gerekiyor. Çünkü denetim sırasında geriye dönük kayıtlar kontrol ediliyor. Örneğin BRC Gıda’dan bahsedersek, eğer daha önce gıda güvenliği ile ilgili kurulmuş bir sistem yoksa denetim öncesi 1 yıllık hazırlık tavsiye edilir. Elbette işletmenin büyüklüğü ve ürün yelpazesine göre süreler değişebilir.
3. Belgelendirme Kuruluşu İle İletişim
Belgelendirme için bir Sertifikasyon Kuruluşu (Certification Body, CB) ile iletişime geçmek gerekiyor. Sertifikasyon kuruluşlarını BRC Directory‘den bulabilirsiniz.
Karar verdikten sonra, sertifikasyon şirketi sizden bazı belge ve dokümanlar isteyecektir. Çalışan sayısı, üretilen ürünler veya hizmetler, üretim alanı büyüklüğü, bazı ticari belge ve ruhsatlar vb. Bunlar, üretiminizin hangi kategoride olacağına, denetim gün süresinin hesaplanmasına, uygun denetçi atanmasına vb. yarayacak.
4. Denetimin Gerçekleştirilmesi
Denetimin zamanlamasına, sertifikasyon şirketi ile karar vermeniz gerekiyor. Eğer üretiminizde sezonsallık varsa, yoğun sezonda belgelendirme daha mantıklı olur. Çünkü denetim sırasında, kapsamda olan ürünlerin görülmesi gerekecektir.
Denetim, ideal olarak yarı yarıya doküman ve saha kontrolleri şeklinde ilerler. Detaylar, tarafınıza açılış toplantısında iletilir ve mutabık kalınır. Denetim sonrasında, herhangi bir uygunsuzluk varsa, kapanış toplantısında iletilir. Bu aşamada henüz bir belgelendirme olmaz. Denetçi, raporunu teknik komiteye sunar.
Haberli veya habersiz denetim seçenekleri bulunmaktadır. Tercihinize göre denetim planlanabilir.
5. Uygunsuzlukların Giderilmesi ve Belgelendirme
Eğer varsa, uygunsuzlukların giderilmesi için en fazla 28 günlük süre verilmektedir. Bu süre içinde, bildirilen uygunsuzlukların giderilme kanıtlarını sertifikasyon şirketine göndermeniz gerekiyor. Bunlar incelendikten sonra (uygunsuzluk durumuna göre tekrar ziyaret gerekebilir.) en fazla 42 gün içerisinde sertifikasyon gerçekleşir ve BRC belgesi almaya hak kazanmış olursunuz. Sertifika süresi 1 yıldır ve her sene tekrar denetim gerekir. (Uygunsuzluk sayısına göre denetim sıklığı 6 aya düşebilir.)
Eğer bu aşamalardan herhangi birindeyseniz ve aklınıza takılan sorular varsa iletişime geçebilirsiniz: