Bal Pekmez ve Peynir Benzeri Ürünlerin Üretimi Yasaklandı

Bu yazıyı paylaş:
Bal Pekmez Benzeri Aromalı Şurupların Üretimi Yasaklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 19 Şubat 2020 tarihli resmi gazetede yayınlanan “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği” ile, bal, pekmez ve peynir benzeri ürünlerin üretimesine sınırlama getirdi.

Yönetmelikte Ne Değişti?

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne eklenen “Özel Hükümler” çerçevesinde aşağıdaki sınırlamalar getirilmiş oldu:

  • Pekmez olmadığı halde pekmez izlenimi veren meyveli şekerli şurup, meyve tatlısı, pekmez şurubu, meyveli şekerli şerbet ve benzeri isimlerle ürünler üretilemez.
  • Aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünler üretilemez.
  • Bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren ürünler üretilemez.

Not: 19 Şubat 2020 tarihli “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği “, 29 Aralık 2011 tarihli aynı isimli yönetmeliğin yerini alır.

Bal Benzeri Ürünler Neden Yasaklandı?

Piyasada “Ballı Şurup”, “Bal Aromalı Şurup” gibi ürünlerin adından “bal” olmadığı anlaşılmakla beraber, görüntü itibariyle kolaylıkla karıştırılabiliyor. Etiket okuma alışkanlığı olmayan tüketiciler maalesef bu ürünleri “bal” niyetiyle alıyor ve tüketiyor. Aynı şey pekmez ve peynir benzeri ürünler için de geçerli.

Bu ürünler gıda sahteciliği için de çok elverişli. Bal ve süt ürünleri, Türkiye’de ve dünyada en çok sahtecilik görülen ürünlerden ikisi.

Bal aromalı şurup

Yasak Ne Zaman Başlıyor?

Yönetmelik yayınlandığı tarihte yürürlüğe giriyor. Sadece bal ile ilgili olarak, bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri için, bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce ürettikleri ürünler, 31 Aralık 2020 tarihinden sonra piyasada bulunamaz.

Pekmez Nedir?

Üzüm Pekmezi Tebliği’ne göre Üzüm Pekmezi, “Fermente olmamış taze üzüm veya kuru üzüm ekstraktının uygun yöntemlerle asitliğinin azaltılıp durultulmasından sonra tekniğine uygun olarak vakum altında veya açıkta koyulaştırılması ile elde edilen kıvamlı üründür.”

Bal Nedir?

Bal Tebliği’ne göre, Bal, “Bitki nektarlarının, bitkilerin canlı kısımlarının salgılarının veya bitkilerin canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin salgılarının, bal arısı tarafından toplandıktan sonra kendine özgü maddelerle birleştirerek değişikliğe uğrattığı, su içeriğini düşürdüğü ve petekte depolayarak olgunlaştırdığı, doğası gereği kristallenebilen doğal üründür.”

Kaynaklar

Bu yazıyı paylaş:

Bir Yorum Yazın